Sporditegevus Lümanda Põhikoolis 2009/2010 õ.a.

1. Spordiringid

Kogu õppeaasta toimus igal nädalal 3 spordiringi. Vanemad poisid max. 34, usinamad osalejad Hardo Niit, Sander Leušev ja Ainar Treirat, lisaks 10 järjekindlamat osalejat, tänukiri 8-le õpilasele. Nooremad olid kahes rühmas I-III klass ja IV-VI. Noorematest aktiivsemad Stiiven Sirgo, Karl Alder Kuivjõgi ja Sander Suurna. Vanemas osas Ott-Kaarel Tõru, Tenno Kaskmäe ja Martin Mägi. Kokku ligi 20 treeningtööst pidevat osalejat, neist 13 said tänukirja aktiivse ja tulemusliku sporditöö eest koolis, aasta jooksul trennikordi 30. Tänukirjad kool kokku 33 spordiringist ja võistlustest osavõtjat. Treeningute peasuund oli üldkehaline ettevalmistus ja sportmängud. Samuti olid suunatud kooli koondvõistkondade ettevalmistamiseks – jalgpallis, võrkpallis, jooksukrossis ja kergejõustikus.

2. Lisatreeningud

Meie õpilased osalesid Kuressaares purjetamises Hardo Niit ja Martin Õunap. Poisid osalesid edukalt ka rahvusvahelisel tasemel, Eestis ja Euroopas. FC Kuressaare jalgpalli treeningutest võttis osa Kristo Kallas. Reinu Ratsatalus käisid ratsutamas Marie Elis Kuivjõgi, Kätlin Kask, Kristel Tikerperi ja Andra Kuivjõgi, neilt ka esimesed edukad võistlused. Peotantsus Karl Alder Kuivjõgi, showtantsus osaleb Kertu Tuuling ja tennises Marie Elis ja Helena Kuivjõgi. Need toimuvad puhtalt õpilaste omal initsiatiivil. Huvikoolide transpordikulusid aitab maksta vald. Reedeti toimus õpilastele tasuta jalgpallitreening Jan Vashinski juhendamisel, vald tasus transpordikulud ~1000 krooni kuus.

3. Võistlused maakonnas ja vabariigis

Kogu kooli üritus „Reipalt koolipinki“ ja selle esitlus märgiti ära EKSL poolt vabariigis (osales 142 kooli). „Talvevõlu“ EKSL vabariiklikus kampaanias osalesid 99 kooli üle vabariigi ja Saaremaalt vaid Lümanda ja Kihelkonna. Urve Vakker korraldas maakonnas 4 võistlust, jalgpalli meistrivõistlused, EKSL jalgpalli ja M. Jõgi 2 võrkpalliturniiri. Maakonnas meistrivõistlustel jalgpallis saavutasid tüdrukud II koha: Krista Tuuling, Kati Aedmäe, Piret Mägi, Helena Kuivjõgi, Kaisa Tamm, Kätlin Kask, Kristel Tikerperi, Marie Elis Kuivjõgi. Jalgpallis oleme maakonna koolide hulgas pidevalt esimeste hulgas ja see ongi kooli edukaim ala. Õpilastele toimusid jalgpallis kolm kaalukat seeriavõistlust. I-IV kl. õpilaste võistkondi osales 13 ja meie saavutasime hinnatava 3. koha; võistkonnas Stiiven Sirgo, Karl Alder Kuivjõgi, Sander Suurna, Ott-Kaarel Tõru, Tenno Kaskmäe, Marie Elis Kuivjõgi, Laura Maria Jõgi. 5.-7.klass poisid saavutas IV ja 8.-9. kl. 5.koha. Maakoolide võrkpallis saavutasid poisid III koha ja korvpallis IV koha, EKSL saalijalgpallis III koha.

Maakonna meistriks jooksukrossis tuli Marie Elis Kuivjõgi. Kergejõustikus hõivasid medalikohti veel Hardo Niit ja Kätlin Kask.

Heategevuslikust jooksust võttis osa 4 võistkonda (a` 8 õpilast) see tähendab praktiliselt 100 % V-IX. Maakondlikel võistlusel osales vähemalt korra 21 tüdrukut 13 spordiüritusel ja noormehed 27 21 üritusel. Kool osales 22 maakondlikul spordiüritusel, poisid 135 ja tüdrukud 62 osaluskorda.

4. Spordiüritused koolis

Koolis toimus kokku 31 üritust. On konkursse, võistlusi, viktoriine, traditsioonilised sügis ja kevadspordipäevad, jooksukrossid. III-IV kl. osales ujumiskursusel. Spordiviktoriini üldvõitjad Hardo Niit ja Daniel Lüüding. Kool korraldas mitu ülekoolilist ja omapärast üritust – „Reipalt koolipinki“ jalgrattamatk ja matk Kipi Koovil, Karujärvel vastlapäev kooli meistrivõistlused suusatamises. Kooli külastasid võrkpallur Veiko Lember ja Eesti Kriketi Liit, õpilastele meeldis väga rallipäev Leedris. Pritsumeeste päevast kasvas välja sportlik tuletõrjering. Siin oli eestvedajaks lapsevanem Mati Ratas. Kooli juures aitasid Kihelkonna ja Karala tuletõrjujad rajada liuvälja, puhastada aitasid Kristjan Lüüding ja Ain Rand, lisaks hooldasid ka lapsed ise.

Sageli võistlevad kooliõpilased ka valla üritustel: Viidumäe mängud, Jüripäev, Mõõkkala jooks ja Juku jooks, külade spordipäevad jm.

5. Edetabelid

Kergejõustikus pean klasside edetabelit 1980-st aastast. Selle alusel saab jälgida üldist klasside taset ja üksikute õpilaste panust kooli kergejõustiku arendamisel. Samuti kooli absoluutedetabel 1946-2009. Õpilased on väga huvitatud nendest, sest saab võrrelda enda taset. Jätkub kooli spordikroonika koostamine sõnas ja pildis. Artiklid sporditööst on avaldatud valla ja maakonna lehtedes.

6. Kokkuvõte

2009/10 oli väga töine spordiaasta, oli eriilmelisi spordiüritusi, erinevatele vanuserühmadele ja kogu koolile. Õpilaste osavõtt oli aktiivne ja särasilmne. Kõik tabelid-koondkokkuvõtted on infotahvlil ka lastele tutvumiseks ja lähevad kooli spordikroonikasse.

 

 

 

L’insuperabile debolezza di dio per gli bachelorarbeit schreiben lassen hannover uomini.