Sporditegevus 2013/2014

Spordiüritustest koolis ja võistlused maakonnas, saavutused

Koolis toimus kokku 15 üritust (vaata ka tabeleid – sport aruanne 2013/14). Oli konkursse, võistlusi,  traditsioonilisi sügis- ja kevadspordipäevi, jooksukrossid. II-III kl osales ujumiskursusel. Üritusi oli mõnevõrra vähem kui eelnevatel aastatel, kuid võtsime tunduvalt enam osa maakondlikest spordiüritustest ja ei pidanud vajalikuks ja võimalikuks veel teiste kooli ürituste ja tundide arvelt spordiüritusi juurde lisada. Ära jäi kaks üritust, seda puhtalt lumeoludest tingitult, suusatamine ja vastlapäev.  Õppeaasta algas kogukooliüritusega „Reipalt koolipinki“. Sellel aastal toimus Lümandas orienteerumismäng osavusülesannetega.  Uudsena toimus sulgpalliturniirid.  Aasta tagasi tekkis huvilisi sulgpalli mängimiseks, sel aastal treeningute raames ka kaks turniiri-sügisel ja kevadel. Tuli läbida kolm ala ja kohapunktide alusel selgusid võitjad. Algklassid osalevad projektis Noor Lõvisüda ja kogu koolipere Osav Korvpallur ja Osav Jalgpallur. Kevadel sooritab 9.klass (toimub 1987. aastast)  kokkuvõtva kehalise kasvatuse arvestuse (jõuharjutused, pallivise ja 2 km jooks).

KOOLI SAAVUTUSSPORT MAAKONNAS ja VABARIIGIS  

Urve Vakker korraldas maakonnas 3 võistlust: 8. korda jalgpallimeistrivõistlused ja 13. korda M. Jõgi 2 võrkpalliturniiri.  Jalgpalli meistrivõistlustel oli osavõtjaid: 9 tüdrukute ja 8 noormeeste võistkonda ligi 130 osalejat, 12 koolist. 5  kooli oli esindatud nii poiste kui ka tüdrukute võistkonnaga. See võistlus on üks suurima osavõtuga pallimängude turniire maakonnas. Võrkpallis  osalesid tuntud koolid  Leisi (osalesid P), Valjala (T), Kärla (T,P), Lümanda (T,P) Ja Kaali (T,P)

Jalgpallis oleme endiselt maakonna koolide paremiku hulgas ja see on meie kooli edukaim ala. Sügisel saavutasid EKSL võistlustel tüdrukud I koha ja poisid II koha. Viljandis vabariigi finaalturniiril saatis tüdrukuid taas edu, III koht. Tüdrukud võitsid kõik kolm turniiri, mis maakonnas üldse neile toimusid. Maakonna meistrivõistlustel jalgpallis mängisid:  Marie-Elis Kuivjõgi, Laura-Maria Jõgi, Kairi Rakaselg, Lisett Nurja, Kristin Himmist. Jaanika Himmist, Eva Ratas, Kerli Kask, kaasa on löönud veel Merilin Himmist, Laura Toomesoo. Tüdrukute võistkonda autasustati ka maavanema tänukirjaga.

Noormehed EKSL maakonna  rahvaliigas saaliturniiril II koht ja vanemate poiste Tuule Cupil 6.koht. Poiste põhitegijad olid: Aleks Teller, Anti Väli, Martin Mägi, Robert Suurna, Tenno Kaskmäe, Karl-Alder Kuivjõgi, Stiiven Sirgo, Sander Suurna. Ka järelkasv on tubli. 1.-3.kl. jalgpalli saaliturniiril oli kool 5. kohal ja 1.-5. kl. 16 võistkonna hulgas väga kõrgel IV kohal. Võistkonnas lõid kaasa: Kristo Ninn, Eva Ratas, Kerli Kask, Victoria Vihman, Gert Lonks, Mark Lonks, Rando Tarkmeel, Helina Tarkmeel, Andreas Rae. Rando on omaealiste maakonna koondises ja seal juba  väga hästi võistelnud.

Mustjalas toimus kolme kooli kohtumine kergejõustikus Mustjala, Lümanda ja Kihelkonna IV-IX kl. õpilased võistlesid kergejõustiku aladel (topispallivise, hoota kaugus, klotsijooks, kõrgushüpe), teatevõistluses. Samade koolide osavõtul algatasime ka kaks uut üritust: Kihelkonnal toimus I-V kl teatevõistlused ja rahvastepall ning Lümandas võistlesid koolide 7 liikmelised koondised mõttemängudes (spordiviktoriin, mnemoturniir jm). Lümanda võitis mõttemängud ülekaalukalt.

13. M. Jõgi maakoolide võrkpalli turniiridel osalesid 4 neidude ja 4 noormeeste võistkonda, sh meie kooli võistkonnad. Teise  koha saavutanud noormeeste võistkonnas mängisid: Sander Suurna, Aleks Teller, Martin Mägi, Anti Väli, Karl-Alder Kuivjõgi, Marie-Elis Kuivjõgi, Tenno Kaskmäe. Tüdrukud olid kolmandad: Kairi Rakaselg, Laura-Maria Jõgi, Marie-Elis Kuivjõgi, Lisett Nurja, Kristin Himmist ja Merilyn Tänav (Valjala).

Maakonna  jooksukrossis võitis kuldmedal Rando Tarkmeel ja 22.mail jooksukrossis Kärlal võistlesid veel edukalt  Helina Tarkmeel (4.koht)  ja Liisu Lilles (6.koht).

Kergejõustikus võistles hästi 9. kl. õpilane Robert Suurna, saavutas maakoolide kergejõustiku mitmevõistluses 6. koha. Sisekergejõustikus tuli meistriks Rando Tarkmeel (200 m takistusjooks) ja kolmandaks Marie-Elis Kuivjõgi (kuulitõuge). Rando saavutas Tornimäel D kl. meistrivõistlustel II (300m), III (kõrguses), 4. ja 5. koha ning Liisu Lilles kaks korda neljanda koha (300 ja kõrgus) ja Liise Lindau palliviskes 5. koha.

Heategevuslikust jooksust võttis osa 3 võistkonda (a` 8 õpilast). Osalesime hästi veel Kärla lautennise ja noormeeste B kl. korvpalli võistlustel.

Maakondlikel võistlusel osales vähemalt korra 17 tüdrukut 19 spordiüritusel ja  21 noormeest 21 üritusel. Kool osales 26 maakondlikul spordiüritusel, poisid 112 ja tüdrukud 101 osaluskorda.

 

SPORDIRINGID

Kooli spordiringis toimub põhiliselt  üldfüüsiline ettevalmistus, alade tehnika õpetamine ja pallimängud. Tunnid toimusid kord nädalas 4 erinevale rühmale – sulgpall, lasteaed, I-V ja VI-IX kl.

Lasteaia spordiring: valdavalt liikumismängud, erinevate pallide käsitlemine ja üldfüüsiline ettevalmistus. Lasteaia spordiringis osalesid kõik koolieelikud ja teised vanema rühma õpilased. Kooli ühes trennis osales tavaliselt 10-15 õpilast. Koostöö sujus hästi ja õpilased osalesid meeleldi. Selle õppeaasta omapära – rohkearvuline ja järjekindel osalemine. I-V kl olid üldse nimekirjas 25, vähemalt 60-75% osalemise eest tänukiri 19-le, tüdrukud 9st-5-le ja noormeestest 9-st 8-le tänukiri. (vaata kokkuvõtvat tabelit). Järjekindlalt toimusid ka reedeti Arli Saare jalgpallitreeningud. Edukate jalgpallivõistluste ja treeningtöö eest talle autasuks kooli ja maavanema tänukiri. Õpilased osalesid ka sulgpalli ja lauatennise treeningutel.

 

Lisatreeningud 

Meie õpilased osalesid mitmetes treeningrühmade töös väljaspool kooli. Reinu Ratsatalus käis ratsutamas Kerli Malm, tennises Marie-Elis ja Karl-Alder  Kuivjõgi. Liise Lindau, Maria Õunap ja Kristi Tiitson osalesid võimlemisringis KG Isnspira (treener Tiina Käen) ja Maria Ahman erinevates spordiringides. Spordikooli võrkpalli treeningrühmas osaleb (treener Ene Kask) Laura-Maria Jõgi, B klass kapten ja edukas ka mitmetel maakondlikel ja vabariiklikel turniiridel. Maakonna korvpalli koondises osales treeningutel ja võistlustel Aleks Teller.

Treeningtöö Kuressaares jm. toimub  õpilaste ja nende vanemate initsiatiivil. Huvikoolide transpordikulusid aitab maksta vald. Jalgpallitreeningud toimuvad  Arli Saare juhtimisel, osalevad 1.-9. klasside õpilased.  Pidevalt osales 15-20 õpilast. Õpilastele on see treening tasuta, vald tasub transpordikulud ~20- 25 € kuus.

 

EDETABELID 

Kergejõustikus pean klasside edetabelit 1980-st aastast. Selle alusel saab jälgida üldist klasside taset ja üksikute õpilaste panust kooli kergejõustiku arendamisel. Absoluutedetabelisse oli kaks muudatust: Robert Suurna (60 m 3.-4. koht, aeg 7,3) ja Lisett Nurja (kõrgushüpe, 1.30, 8.-22. koht).  Oma klasside edetabelisse tegid parandusi 11 tüdrukut ja 7 poissi. Enim kordi Helina Tarkmeel (II klass, 7-alal), Rando Tarkmeel (III kl, 6-alal) ja Kerli Kask (V klass, 5-alal).

Jätkub kooli spordikroonika koostamine sõnas ja pildis. Artiklid sporditööst on avaldatud valla ja maakonna lehtedes.

 

KOKKUVÕTE

2013/14 oli tegus spordiaasta, oli eriilmelisi spordiüritusi erinevatele vanuserühmadele ja kogu koolile. Kõik tabelid-koondkokkuvõtted on kooli koduleheküljel ka  tutvumiseks ja lähevad kooli spordikroonikasse.

 

Keh. kasv. õpetaja Urve Vakker