Sporditegevus Lümanda Põhikoolis 2016/2017 õa

Sporditegevus Lümanda Põhikoolis 2016/2017 õa
Spordiüritustest koolis ja võistlused maakonnas, saavutused.

Õppeaasta algas kogukooliüritusega „Reipalt koolipinki“. Toimus orienteerumine Leedri küla uuel kaardil. Oli ilus ilm ja matkati-joosti innuga. Jooksupäeva ja orienteerumisega osalesime Euroopa Spordinädala liikumisharrastuse propaganda üritusel. 27. septembril kohtus koolipere olümpiasangarite Jüri Jaansoni ja Andrei Jämsäga. Toimus kohtumine, autogrammitund, tegime miniplatsil teatevõistlusi ning mängisime jalgpalli. Külalistele meeldis meie juures väga ning nad hindasid meie jalgpalli mängimise taset väga kõrgelt. Ka jalgpallis EKSL Saare mk alagrupis mängiti edukalt, tüdrukud esimesed, poisid teised. Nii algas kooliaasta väga sportlikult.

Meie õpilased saavutusid sisekergejõustikus ja jooksukrossis maakonna meistrivõistlustel individuaalselt medaleid: Eva Ratas, Kerli Kask, Liise Lindau, Gert Lonks, Joosep Lonks, Rando Tarkmeel, Helina Tarkmeel, Artur Teller, Kaili Lilles.

Jalgpalli mängivad koolis kõik. Tüdrukud on võitnud pea kõik turniirid maakonnas ja olid vabariigi finaalturniiril Valtus 8. kohal. Eva Ratas, Kerli Kask, Liise Lindau, Edith Ly Lindau, Victoria Vihman, Liise Lilles, Helina Tarkmeel, Kaili Lilles, Marii Silts, Vanessa Vihman. Ka käivad nad hoolsalt FC Kuressaare treeningutel, moodustavad võistkondade tuumiku ning käivad vabariigis noore talendi treeningutel. Eva Ja Kerli osalevad edukalt maakonna naiste koondises ja eesti noortekoondise kogunemistel. IV-V kl. ja I-III kl võitsid maakonnas jalgpalli osavusvõistluse VÄRAV. Vanemale grupile toimub ka vabariiklik mõõduvõtt 06. aprillil Tallinnas. Harjutuses „väravakütt” saavutati ülekaalukas esikoht (vabariigi tippmargist jäi lahutama vaid 0,5 sek), kokku osales 22 kooli ja tihedas konkurentsis saavutati 8. koht. Maakonnas osalesid I-III kl: Vanessa Vihman, Kärt Tiitson, Friida Põld, Artur Teller, Sander Kallas ja Karl Priido Hoogand. Vanemas rühmas Helina Tarkmeel, Kaili Lilles, Marii Silts, Uku Kassuk, Joosep Lonks, Juhan Tuulik ja maakonnas Andreas Rae. Maakonna meistrivõistlustel saavutasid tüdrukud III ja poisid IV koha. Poisid mängisid koosseisus: Kristo Ninn, Sander Lonks, Markus Melnik, Mark Lonks, Joosep Lonks, Kaarel Gustav Käbin, Rando Tarkmeel, Uku Kassuk ja Juhan Tuulik. Rando, Juhan, Kusti Väli, Uku ja Joosep käivad samuti FC Kuressaare treeningutel ja võistlevad tihti mandril klubi eest. I-V klasside jalgpalli TIPA-TAPA turniiril saavutas meie kool hinnatava teise koha. Võistkonnas mängisid Artur Teller, Juhan Tuulik, Andreas Rae, Helina Tarkmeel, Kaili Lilles, Marii Silts, Uku Kassuk ja Joosep Lonks. Treenerina jätkas noorte jalgpalluritega tööd Sander Viira. Tüdrukuid treenivad maakonnas Liisa Mere ja Roland Kütt. Jalgpallis osaleti ja kooli esindati maakonnas ja vabariigis 15 korral (erinevad võistlused, etapid).

Üllatuslikult võideti põhikoolide korvpalli meistrivõistlustel II koht, võistkonnas lõid kaasa: Sander Lonks, Kristo Ninn, Artur Melnik, Rando Tarkmeel, Gert Lonks, Mark Lonks ja Joosep Lonks.

Kerli Malm on saavutanud edu ratsutamises. Reinu Ratsaklubis treenivad ka Kärt ja Kristi Tiitson, kes on samuti kogemusi omandanud ja häid starte teinud. Iluvõimlemises osalevad Fleksi klubis Kristi Tiitson, Maria Õunap ja Liise Lindau. Oskar Vatsfeldt treenib tennist Kuressaares. Sander Lonks kuulub ka korvpalliklubisse Vesse. Osalesime Kärlal I-III klaasiga üritusel „Korvpall kooli”, saime ka 10 uut korvpalli ja komplekti sportsärke ja rajamärke.

Urve Vakker korraldas maakonnas 3 võistlust: 11. korda jalgpallimeistrivõistlused ja 16. korda M. Jõgi 2 võrkpalliturniiri. Võrkpallis saavutati nii poiste kui ka türdukute turniiridel kolmandad kohad. Noormehed: Egert Oll, Sander Lonks, Kristo Ninn, Gert Lonks, Rando Tarkmeel, Mark Lonks, Eva ratas ja Kerli Kask. Võistkonna parim ja hingestatud mänguga paistis silma Sander Lonks. Tüdrukute turniiril mängisid: Eva Ratas, Kerli Kask, Liise Lindau, Liisu Lilles, Gert Lonks, Rando Tarkmeel ja Mark Lonks. Võrkpalliturniire on auhindadega sponsoreerinud alates 2011.a. Peeter Tiitson. Jalgpalli meistrivõistlustel Lümandas olid väga tublid kohtunikud Kristi Tuuling ja Egert Oll.

Lümandas, Mustjalas ja Kihelkonnal toimusid kolme kooli vahel erinevad sõpruskohtumised-võistlused: memoriin mälumäng, kergejõustik, rahvastepall ja teatevõistlused. Memoriinil-mälumängul saavutati esikoht, võistkonnas olid: Lauri Trumann, Egert Oll, Iris Piirsalu ja Kristi Tuuling. Lümanda ja Mustjala etapil osalesid ka Kärla ja Aste koolide esindused.

Maakoolide kergejõustiku mitmevõistlusel saavutas kool 5. koht (osales 4 kooli, 5 võistkonda). Meie kooli esindasid Sander Lonks, Markus Melnik, Eva Ratas ja Liise Lindau.
Heategevuslikust jooksust võttis osa 3 võistkonda (a` 8 õpilast).

Kokku toimus koolis 16 ja maakonnas-vabariigis osalesime 28 üritusel-võistlusel. Vaata ka tabeleid – sport aruanne 2016/2017. Toimusid võistlused, traditsioonilised sügis- ja kevadspordipäevad, jooksukrossid. II-III kl osales ujumiskursusel. Õp. Ülle Räim kiitis laste innukust ja tublidust ujumiskursustel. Eriti järjekindel ja tubli edusammudes oli Marielle Tints.

Maakondlikel võistlusel osales vähemalt korra 27 tüdrukut 24 spordiüritusel ja 30 noormeest 25 üritusel. Poisid 139 ja tüdrukud 135 osaluskorda. Algklassid osalesid projektis Noor Lõvisüda ja kogu koolipere Osav Korvpallur ja Osav Jalgpallur, jooksukrossides sügisel ja kevadel. 9.klass sooritas edukalt kehalise kasvatuse arvestuse (jõuharjutused, hüppenööri hüppamine, pallivise ja 2 km jooks). Enim kordi osalesid võistlustel: Helina Tarkmeel ((15x), Kaili Lilles (13), Marii Silts, Kerli Kask, Victoria Vihman (kõik 11) ja Eva Ratas 10 korda. Poistest: Joosep Lonks (13), Uku Kassuk (11), Rando Tarkmeel, Juhan Tuulik (kõik 10), Sander Lonks 9 korda jne.

Spordiringid

I-III kl. põhiliselt üldfüüsiline ettevalmistus, alade tehnika õpetamine ja pallimängud. Lasteaia spordiring: valdavalt liikumismängud, erinevate pallide käsitlemine ja üldfüüsiline ettevalmistus. Vanem aste üldfüüsiline ettevalmistus ja erinevateks võistlusteks treenimine ja valmistumine. Seega toimusid kolm erinevat spordiringi regulaarselt kord nädalas. Algasid treeningud septembris teisel nädalal ja lõppesid mais kolmandal nädalal. Lasteaia sporditund toimus kolmapäeviti kokku 10 korda. Osales keskmiselt 10 vanemas ja 7-8 õpilast nooremas rühmas. Enamus vanemaid tüdrukuid treenis jalgpalli FC Kuressaare ridades ja meie treeningutele ei jõudnud. Võrkpallis pingutati kõvasti, et tehnikat lihvida ja oskusi omandada. Sporditänukirjad said 9 noorema ja 21 vanema rühma õpilast (võistlused, treeningud, suhtumine)

Edetabelid

Kergejõustikus pean klasside edetabelit 1980-st aastast. Selle alusel saab jälgida üldist klasside taset ja üksikute õpilaste panust kooli kergejõustiku arendamisel. Absoluutedetabelisse tegid muudatusi Lauri Trumann ja Eva Rats (mõlemad 60 m) ja Kerli Kask ja Helina Tarkmeel (mõlemad kõrguses), kusjuures Helina 1.30 on seda hinnatavam, et ta on alles 5. klassis. Oma klasside edetabelisse tegi täiendusi 17 tüdrukut ja 7 poissi. Rando Tarkmeel, Kaili Lilles, Eva Ratas ja Artur Teller uuendasid edetabelites kohti kõik 5. korral. Helina Tarkmeel parandas oma klassi edetabelit koguni seitsmel korral. Enim kordi parandati tagajärgi kõrgushüppes 18 ja erinevates jooksudes koguni 36 korda.

Kokkuvõte

2016/17 oli tegus spordiaasta, oli eriilmelisi spordiüritusi erinevatele vanuserühmadele ja kogu koolile. Jalgpallis eriti edukas taas tüdrukutele. Vabariigis kaks korda 8. kohad. Palju individuaalmedaleid meistrivõistlustelt. Kõik tabelid-koondkokkuvõtted on kooli koduleheküljel ka tutvumiseks ja lähevad ka kooli spordikroonikasse.

Õpetaja Urve Vakker